• English
  • Română
Thursday, July 16, 2020
Beauty&Fashion FASHION

ANII 20′ UN NOU MOD DE EXPRIMARE A LIBERTĂȚII

Plină de viață și de o mireasmă nonconformistă, această perioadă interbelică definește perfect crearea unor noi gusturi în ceea ce privește stilul vestimentar, machiajul și modul de petrecere a timpului în societate.

După terminarea Primului Război Mondial americanii și-au luat libertatea de a profita cât mai mult după urma Prohibiției. Consumul ilegal de alcool, petrecerile care durau până-n zori, aventurarea primejdioasă pe străzile întunecate și dansul provocator al femeilor pe mesele de cabaret, toate făceau parte dintr-o nouă eră a comportamentului libertin.

La începutul anilor 20, perioada de glorie a jazz-ului ia avânt, iar prin stilul liber al compoziției muzicale se fac remarcați artiști precum: Willie “The Lion” Smith, Jelly Rol Morton, Louis Armstrong sau Duke Ellington, care erau cei mai în vogă cântăreți de jazz din acea perioadă. Apare cunoscutul și îndrăgitul dans Charleston. Un dans divers și foarte ritmat, care permitea doamnelor și domnișoarelor să danseze împreună, cu partener sau singure, fiind considerat un dans destul de imoral și cam provocator pentru vremea aceea.

Anii 20 reprezintă fără îndoială o schimbare radicală a femeilor față de anii precedenți. Redefinirea feminității este exteriorizată prin noile drepturi atribuite: dreptul la vot, participarea femeilor la forța de muncă și încrederea pe care și-au cultivat-o. Atât atitudinea, cât și vestimentația lor adoptă un nou stil.

Absența corsetelor, introducerea unor sutiene moderne, scurtarea rochiilor până sub genunchi, tunsorile scurte, atitudinea rebelă și nonconformistă a femeilor stârnesc valuri de critici. Stilul flapper, prin care femeile au ieșit din tiparele stabilite de acele vremuri, rămâne cel care caracterizează cel mai bine stilul și moda anilor 20. Rochiile cu franjuri și volane aplicate, dantelă și mărgele, pene, pălării cloș, broșe, diamante, mănuși de piele și buzele roșii împreună cu tunsoarea bob acaparează și marchează moda acestei epoci.

Perioada anilor 20 a fost un moment istoric controversat, în care totul s-a schimbat și va rămâne o victorie importantă și remarcabilă în dezvoltarea și exprimarea liberă a femeilor.

 

Related Posts

No Comments

Leave a Reply

*

code