• English
  • Română
Friday, May 14, 2021
Life&People

ÎNCREDEREA DE SINE ȘI LIMITELE ACESTEIA

Ce înseamnă de fapt încrederea de sine? Există o fâșie foarte subțire între a dovedi faptul că ești stăpân pe sine prin fapte concrete și între încercarea de a inferioriza alte persoane prin laude pe care ți le atribui. Nu călcăm stima de sine a altor oameni în picioare pentru că dorim să ne afirmăm. Și cu siguranță, aroganța nu ia locul modestiei datorită dorinței de a ne face cunoscuți.

Dacă avem de gând și chiar reușim să ne demonstrăm potențialul, modestia trebuie să fie tot timpul prezentă în tot ceea ce realizăm. Încrederea de sine, pe lângă faptul că semnifică să-ți depășești fricile, înseamnă să te respecți pe tine ca persoană și să dovedești că meriți să fii respectat de oamenii din jurul tău.

Am decis să scriu acest articol deoarece am observat cazuri în care această încredere și stimă de sine iau o altă întorsătură. „Eu sunt cel mai bun. Nimeni nu se poate ridica la nivelul meu.” Unii copii sunt învățați de mici să-și ridice stima de sine la cele mai înalte valori. Acesta nu este un lucru rău dar, în același timp trebuie educată și partea de modestie și respect reciproc.

Educația are foarte multe ramuri și aspecte, depinde din ce unghi o privim. Fiecare persoană poate să o interpreteze diferit.

Niciodată un om care vine în fața unei mulțimi să spună „eu merit totul pentru că am încredere în mine și sunt cel mai bun” nu va intra în grațiile oamenilor, chiar dacă într-adevăr este cel mai bun.

După părerea mea rețeta succesului este să simți și să dovedești că meriți acest prestigiu și să lași pe alții să te laude. Pentru că nu degeaba există o veche vorbă românească: ”Lauda de sine nu miroase a bine!”

Se pare că, deși încrederea de sine și modestia sunt două lucruri total diferite, una fără cealaltă nu oferă valoare absolută unei persoane. Trebuie să știm în ce momente trebuie folosite pentru a da dovadă de bun simț, înțelepciune, caracter și nu în ultimul rând, respectul pe care-l merităm.

UNTIL NEXT TIME, MY LOVES! BYE! <3

Related Posts

No Comments

Leave a Reply

*

code