• English
  • Română
Thursday, July 16, 2020
Life&People

ADOLESCENȚA, PERIOADA MARILOR SCHIMBĂRI

Adolescența…perioada de tranziție biologică, psihologică și socială de la pubertate la maturitate…o definiție rece, contrastând puternic cu focul care arde în trupurile în plină transformare.

            Se spune că adolescența e cea mai frumoasă vârstă din viața unui om. Și, la drept vorbind, chiar este. Bineînțeles, fiecare perioadă are ceva bun, dar adolescența e ceva deosebit care, din păcate, trece prea repede. 

            Adolescența este vârsta marilor confuzii și incertitudini. Tânărul adolescent se supune din proprie voință sau fără să fie conștient unui zbucium sufletesc continuu, fiind încă ancorat în trecutul copilăriei, căutând adesea sprijinul părinților, în aceeași măsură în care își caută identitatea, în încercarea de a deveni adult și independent, de a fi responsabil pentru propriile decizii.

            Aceasta este perioada în care simțim că putem face orice, că nu există o măsură a posibilităților noastre. Pe lângă toate acestea, un lucru e sigur: extremele sunt ridicate la rang de artă. Iubim cu patima, urâm cu aceeași măsură. Viața ni se pare ușoară sau interesantă ori, dimpotrivă, grea și lipsită de culoare. Ne simțim liberi sau ne considerăm prea încorsetați. Chiar dacă pare ciudat ceea ce spun, această perioadă măcinată mai mult de incertitudini reprezintă o perioadă decisivă, în care se formează scopul vieții noastre. De modul în care vom face față adolescenței va depinde în mare măsură viitorul nostru.

            Chiar dacă adolescentul are parte de un mediu liniștit, această perioadă nu este menită a fi una deloc monotonă. Însă, indiferent de mediul în care se dezvoltă, tânărul va experimenta zilnic trăiri și sentimente noi, va fi expus zi de zi influențelor ce vin din partea familiei, a profesorilor și mai ales a anturajului, tranziția acestuia de la copilarie spre maturitate devenind una încărcată de stres și neliniște.

            În această perioadă, tânărul devine mai preocupat de imaginea sa și de poziția pe care o ocupă în mediul din care face parte. Relațiile cu părinții devin adeseori tensionate, deoarece nevoile părinților de a deține controlul devin incompatibile cu nevoile adolescenților, care sunt legate în principal de o libertate mai mare. Pentru a evita un șir nesfârșit de conflicte între părinți și copiii lor adolescenți, este nevoie ca cei dintâi să le înțeleagă nevoile, să le ofere încredere, precum și respectarea spațiului privat de care tinerii au atâta nevoie.

            Prieteniile joacă un rol extrem de important în această perioadă. Nu există nevoie mai mare a adolescentului decât aceea de a avea prieteni.

În general, adolescenții caută în prietenii lor pe cineva care să-i accepte așa cum sunt. Dacă nu sunt acceptați în grupul pe care l-au ales, suferă și își aleg alt grup sau se izolează spunând: „nu mai am încredere în nimeni”. Ce-i aduce împreună? Anumite similitudini de interese precum: moda, jocurile pe calculator, filmele, sportul, plimbările sau alte activități pe care le au în comun. Un anumit nivel de mutualitate, persoane care să exploreze aceleași sentimente, precum și multitudinea de confidențe pe care și le fac unii altora.

Atunci când vorbim despre adolescență, nu putem să trecem cu vederea un aspect important: iubirea. Dragostea adolescentină este extrem de pasională şi imprevizibilă. Adolescentul găseşte în această dragoste izvorul vieţii. Lumea capătă culoarea ochilor colegei de bancă şi inima bate doar când cineva îi rosteşte numele. Adolescentului i se pare acum că totul capătă sens.

Oricât de multă iubire există într-o relaţie, oricât de atrăgătoare sunt condiţiile, o relaţie adolescentină rareori se transformă în altceva. Iubirea adolescentină te invaţă atât de multe încât te pregăteşte pentru ceea ce va urma sau te sperie atât de serios încât te pune în imposibilitatea de a mai iubi necondiţionat pe cineva.

Nu e ușor să fii adolescent, dar nimic nu poate înlocui magia acestor ani, felul în care percepi fiecare lucru sau întrebările care te macină și al căror răspuns îl poți găsi a doua zi de dimineață sau pe care poate nu îl vei găsi niciodată.

UNTIL NEXT TIME, MY LOVES! BYE! <3

Related Posts

No Comments

Leave a Reply

*

code